ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΔΡΑΜΑΣ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΔΡΑΜΑΣ

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Ελλάδας, στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, Βορράς και Νότου.

Η γη μας, η Περιφερειακή Περιφέρεια Δράμας, βρίσκεται στο ΒΔ άκρο της Περιφέρειας, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Η Δράμα λέγεται ότι «βαπτίζεται» στο νερό, το όνομά της προέρχεται από το Δύραμα ή Ύδραμα από την αρχαία ελληνική λέξη για το νερό, «ύδωρ». Στους προϊστορικούς οικισμούς της περιοχής το νερό είναι πηγή ζωής και παρέχει καταφύγιο σε ανθρώπους και ζώα, εξημερωμένα ή θηράματα. Μέσα στην πλούσια βλάστηση που φυτρώνει δίπλα του βρίσκουν όλοι τροφή. Ο άνθρωπος έμαθε να φτιάχνει κρασί πριν από περίπου 8.000 χρόνια, όπως αποδεικνύεται από τα παλαιότερα οινοποιητικά ευρήματα στον κόσμο, που ανακαλύφθηκαν στη Γεωργία, σε μια ανασκαφή κοντά στην Τιφλίδα. Αυτή η γνώση ξεκίνησε από τον Καύκασο, μετά ταξίδεψε στη Μεσοποταμία, απ' όπου έφτασε να ριζώσει μόνιμα στις πλαγιές αυτής της γης, της Δράμας, της γης των Θρακικών Εδόνων.

Διόνυσος, Θεός του κρασιού (Ελληνική Μυθολογία)

Ο Διόνυσος, ο Θεός του κρασιού, του γλεντιού και της χαράς, απελευθερώνει τους ανθρώπους, ορίζοντας ζωτική ενέργεια και ορμή. Η λατρεία του αφορά γιορτές της βλάστησης και προκαλεί θρησκευτική έκσταση, που δεν είναι άλλη από την «ιερή τρέλα» μετά την κατανάλωση κρασιού και την έρωτα. Η έκσταση είναι η πιο σημαντική πτυχή της λατρείας του Διονύσου. Είναι μια τελετουργική συμπεριφορά προς μια αλλαγή στην κατάσταση της συνείδησης, μια μύηση σε μια άλλη οπτική της ζωής, που φέρνει τη σωτηρία μαζί με τη λύτρωση από τις ανησυχίες. Η λατρεία του θεού μαρτυρείται από πλήθος ευρημάτων στην ευρύτερη περιοχή της Δράμας και από τις τελετουργίες, τις «Διονυσιακές Γιορτές» που επιβίωσαν στις χιλιετίες και γίνονται μέχρι σήμερα. Παράλληλα, εξαπλώνεται και η τέχνη της αμπελουργίας και της οινοποιίας.

Δράμα και κρασί
Το κρασί της Δράμας άρχισε να ανθίζει τη δεκαετία του 1980 και έκτοτε κυριάρχησε γρήγορα στην ελληνική αγορά, ενώ γίνονται εξαγωγές σε πολλές χώρες. Τα κρασιά είναι φρέσκα, με πλούσια αρώματα. Ξεκίνησαν κυρίως ως λευκά, ξεχώρισαν και σύντομα επεκτάθηκαν σε ροζ και κόκκινο. Κέρδισαν τις προτιμήσεις των καταναλωτών και διακρίνονται για την ποιότητα, την καθαρότητα της γεύσης και τα διακριτικά τους αρώματα. Τα δραματικά κρασιά αφήνουν μια θετική εντύπωση και μια επίγευση που αποτυπώνεται στη γευστική μνήμη του καταναλωτή. Το κατάλληλο κλίμα και οι γεωμορφολογικές συνθήκες έχουν ευνοήσει τους αμπελώνες και έχουν δημιουργήσει ένα μοναδικό «terroir», δηλαδή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μπορεί να αντλήσει ένα κρασί από το πλήρες φυσικό περιβάλλον που μαζί με το πάθος των οινοπαραγωγών συμβάλλουν στην αναγνώριση των κρασιών. Μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα η περιοχή έχει χαρακτηριστεί από τους ειδικούς λόγω της επιτυχίας του Sauvignon Blanc ως Marlborough της Ελλάδας ή ως το ελληνικό Bordeaux λόγω της επιτυχίας των κοσμοπολίτικων ποικιλιών Cabernet Sauvignon και Merlot. Οι οινοποιοί της Δράμας έχουν αρχίσει να παράγουν κρασί με ελληνικές ποικιλίες όπως Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Αγιωργίτικο, Λημνιό και Μαυροτράγανο, το οποίο εμφιαλώνουν αγνό ή σε μείγματα με ξένες. Υπάρχουν και άλλες ξένες ποικιλίες, όπως Semillon, Chardonnay, Cabernet Franc, Trebbiano, Malvasia, Nebbiolo, Tempranillo και Syrah, καθώς και ελληνικές όπως Βιδιανό, Μαυρούδι, Λιμνιώνα, Ξινόμαυρο, Μαυροδάφνη κ.λπ. Η περιοχή διεκδικεί πλέον Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) για τα λευκά κρασιά της με τον συνδυασμό των ποικιλιών Ασύρτικο και Sauvignon Blanc, πετυχημένο εδώ και τρεις δεκαετίες, και τον συνδυασμό Cabernet, Merlot και Αγιωργίτικο για τα κόκκινα κρασιά της. Οι συναρπαστικοί αμπελώνες της Δράμας, συνολικής έκτασης περίπου 570 στρεμμάτων, έχουν το μοναδικό πλεονέκτημα ότι είναι η μοναδική οινική περιοχή στην Ελλάδα με ποιοτική ισορροπία λευκών και ερυθρών κρασιών, ενώ ταυτόχρονα φιλοξενεί εντυπωσιακά οινοποιεία από άποψη αρχιτεκτονικής, με σύγχρονες τεχνολογικές εγκαταστάσεις. Κάποια οινοποιεία είναι μεγάλα με εκτάσεις χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, αρκετά ανοιχτά για τους επισκέπτες, άλλα μικρότερα, ενώ χρόνο με το χρόνο εμφανίζονται νέα, όλα με μοναδικές ετικέτες και μερικά από τα πιο εμβληματικά ελληνικά κρασιά. Ο ανταγωνισμός λειτουργεί θετικά, βελτιώνοντας την ποιότητα, ώστε το Δραμινό κρασί να μην απογοητεύει όσους το επιλέξουν Ιστορία, πολιτισμός, γαστρονομία, και φυσικά το μοναδικό κρασί συνθέτουν τη γεύση του τόπου. Για τι είναι η γεύση; Η γεύση είναι Μνήμη, είναι Πολιτισμός.