Δ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Η τοπική γαστρονομία σε συνδυασμό με τα μνημεία, τα παραδοσιακά σπίτια, τη λίμνη και τη φυσική ομορφιά είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους πρέπει να επισκεφτούμε την Καστοριά.

Οι Καστοριανοί είναι περήφανοι για την τοπική, παραδοσιακή κουζίνα και τα τοπικά τους προϊόντα, πολλά από τα οποία είναι πιστοποιημένα με την πιστοποίηση Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Η γαστρονομική κουλτούρα της Καστοριάς χαρακτηρίζεται από μια πανδαισία γεύσεων.

Η Καστοριά βρίσκεται σε ένα γεωγραφικό και εμπορικό σταυροδρόμι και η συνεχής και διαχρονική παρουσία της έκανε την πόλη κομβική περιοχή στις συχνές μετακινήσεις πληθυσμών (Εβραίων, Ποντίων, Μικρασιατών, Βλάχων κ.λπ.). Αυτό το χαρακτηριστικό αντανακλάται στις γεύσεις της τοπικής κουζίνας που φέρουν πολλές επιρροές από τα Βαλκάνια, τον Πόντο, την Κωνσταντινούπολη και την υπόλοιπη Ελλάδα. Έτσι, σε κάθε ένα από τα τοπικά εστιατόρια που φέρουν τη δική του ιδιαίτερη διακόσμηση, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να απολαύσει γευστικούς θησαυρούς που αποτελούν τη γαστρονομική παράδοση της πόλης. Στην τοπική κουλτούρα, το φαγητό συνοδεύεται συχνά από κρασί ή τσίπουρο.

Προϊόντα και γεύσεις

Ο γαστρονομικός χάρτης της Καστοριάς περιλαμβάνει πληθώρα τοπικών προϊόντων και γεύσεων. Ένα στοιχείο που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση της τοπικής διατροφής ήταν, και παραμένει σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα, είναι οι έντονοι και παρατεταμένοι χειμώνες και οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. Τα παραπάνω οδήγησαν στην εύρεση νέων τρόπων επεξεργασίας των τροφίμων, ώστε να αντέχουν σε μεγάλες περιόδους αποθήκευσης, καθώς και στη διαμόρφωση συνταγών πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ενεργειακά αποδοτικές.

Οινικός και Οινοτουρισμός στην Καστοριά

Χάρη στο ημιηπειρωτικό της κλίμα και το μικροκλίμα που δημιουργεί η λίμνη, η πόλη της Καστοριάς κατέχει σημαντική θέση στον οινοτουριστικό χάρτη της Ελλάδας. Από το 2006 η οινοπαραγωγή της περιοχής έχει πιστοποιηθεί με την «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη» (Τοπικός Οίνος Καστοριάς) και η Καστοριά έγινε επίσημα μέρος της Δρόμου του Κρασιού των Λιμνών, μιας από τις Διαδρομές των Δρόμων του Κρασιού της Βόρειας Ελλάδας. . Στο Δήμο Καστοριάς έχουμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε δύο μεγάλα, υποδειγματικά οινοποιεία της περιοχής και τους αμπελώνες τους.

Ο αμπελώνας της οικογένειας Στεργίου βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Βίτσι σε υψόμετρο 680μ σε συνολική έκταση 60 στρεμμάτων. Στο σύγχρονο οινοποιείο της οικογένειας μπορούμε να απολαύσουμε τις ποικιλίες: Merlot, Cabernet-Sauvignon, Sauvignon-Blanc, Ξινόμαυρο και Riesling.

Το επισκέψιμο οινοποιείο Maggel βρίσκεται κοντά στον οικισμό Κορομηλιά, σε υψόμετρο 750μ. Στις υπόγειες κάβες του θα βρούμε τις ποικιλίες: Μαλαγουζιά, Αγιωργίτικο και Ξινόμαυρο, καθώς και μεγάλη γκάμα διεθνών ποικιλιών, όπως Pinot Noir, Tannat, Cabernet-Franc, Cabernet-Sauvignon, Syrah, Merlot, Viognier και Sauvignon-Blanc. .

Τέλος, ο νέος κήπος του Αβραάμ στους Κομνηνάδες Καστοριάς οδήγησε την αγάπη του Κώστα Καπουργά στη δημιουργία ενός από τους πιο ορεινούς αμπελώνες της Ευρώπης. Σκοπός του είναι η παραγωγή φυσικών κρασιών από βιολογική καλλιέργεια με ήπια παρέμβαση. Οι φτελιές, οι βελανιδιές, οι καρυδιές, οι αχλαδιές, οι μηλιές και οι κορνελιές που βρίσκονται μέσα και δίπλα στον αμπελώνα, προσφέρουν μια μοναδική βιοποικιλότητα.

Εκδηλώσεις-Δράσεις

Η πόλη όπως και η ευρύτερη περιοχή φημίζεται για το πλήθος των πολιτιστικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων, που λαμβάνουν χώρα καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Η έναρξη του νέου έτους γιορτάζεται στην Καστοριά με το παραδοσιακό Καστοριανό Καρναβάλι «Ραγκουτσάρια» που πραγματοποιείται από τις 6 έως τις 8 Ιανουαρίου. Οι ρίζες του εθίμου βρίσκονται στο μακρινό παρελθόν της πόλης, ενώ ορισμένες από τις παραδοσιακές φορεσιές και εκδηλώσεις συνδέονται με τη διονυσιακή λατρεία. Μικροί και μεγάλοι συγκεντρώνονται σε ομάδες σε «μπουλούκια», όπου ο καθένας έχει τη δική του ορχήστρα και κυκλοφορούν στην πόλη, χορεύοντας ασταμάτητα υπό τους ήχους πνευστών (χάλκινων) και κρουστών.

Η έναρξη της «Απόκριας» (Καθαρά Δευτέρα) γιορτάζεται με το έθιμο να ανάβουν μεγάλες φωτιές «μπουμπούνες» σε διάφορα σημεία της πόλης. Κοντά στις φωτιές ο κόσμος χορεύει, ορχήστρες με χάλκινα (χάλκινα) παίζουν μουσική και παραδοσιακά φαγητά και άφθονο τσίπουρο ή κρασί. Το Σάββατο και την Κυριακή της Αποκριάς γίνονται τα «μπουζέρια», διαγωνισμός τσιπούρας, που κορυφώνεται με την απονομή των βραβείων στους νικητές και το γλέντι στις πλατείες της πόλης.

Συνδέσεις

https://kastoria.gov.gr

https://www.facebook.com/dimoskastorias

https://www.mpouzeria.gr